Jak prawidłowo piłować paznokcie?
POZNAJ 6 ZASAD
- Do skracania paznokci używaj pilnika o gradacji 180, natomiast do wygładzania paznokci – 240.
- Nie zaczynaj od obcinania paznokci nożyczkami, lepiej je spiłuj. Dotyczy to głownie paznokci słabych i rozdwajających się. Przez nożyczki powstają odpryski, które mogą pogłębiać się i sprawiać, że płytka się rozwarstwi.
- Paznokcie piłujemy tylko w jednym kierunku – od boków ku środkowi, trzymając pilnik pod kątem 45° w stosunku do krawędzi. Taki sposób piłowania uchroni paznokcie przed rozdwajaniem się.
- Jeśli chcesz stworzyć nowy manicure a masz jeszcze stary lakier na paznokciach wypiłuj paznokcie na niezmytych paznokciach – paznokcie są wtedy twardsze i łatwiej uzyskasz pożądany kształt.
- Nie piłuj paznokci, gdy są mokre – są wtedy bardzo giętkie i utrudnisz sobie pracę.
- Po zakończeniu piłowania umyj ręce, aby sprawdzić, czy pod paznokciem zostały nieopiłowane płatki paznokci.
CIEKAWOSTKA
Dla estetycznego wyglądu paznokci pamiętaj, aby:
- trzy środkowe palce były jednakowej długości,
- kciuk powinien mieć o 1mm dłuższy paznokieć,
- najmniejszy palec o 1 mm krótszy od środkowych paznokci.